kinderen & jongeren

'Ik zie kansen waar anderen problemen zien'

Hassan Al Hilou wil met Capital vzw Brusselse jeugdwerkloosheid terugdringen
27.10.2023
Foto's
Jan Locus

Ooit was hij de jongste ondernemer van ons land. In 2020 stampte Hassan Al Hilou (24) Capital vzw uit de grond. Het doel? De Brusselse jeugdwerkloosheid doen dalen en jongeren financieel onafhankelijk maken.

Na je studies werd je adviseur sociale innovatie voor bedrijven en overheden. Hoe werd je zo jong een specialist in die materie?

Hassan Al Hilou, Capital vzw: “Ik was geen specialist. Ik kon wel een ander perspectief bieden aan beleidsmakers en CEO’s. Veel adviseurs starten pas in zo’n job na twintig of dertig jaar werkervaring. Maar wat zij adviseerden was niet altijd wat er écht leefde bij de jonge doelgroepen. Als jongere ben je omringd door innovatie. Grote platformen die veel succes oogsten – zoals Facebook en TikTok - groeien dankzij jongeren, en slaan daarna pas aan bij de oudere generaties. Hoe dat werkte, vonden ze interessant om van mij te horen. Ik heb ook Innovation Management gestudeerd, dus ik begrijp ook de structuren erachter. Commerciële innovatie gaat over efficiëntiewinsten. Dat er na de Iphone 12 een Iphone 13 komt heeft op zich niet veel te betekenen. Maatschappelijke innovatie is veel interessanter, want die heeft echt impact. Impact moet voor mij maatschappelijk zijn, en dan denk ik aan het onderwijs en het jeugdwerk.”

“Er is veel menselijk kapitaal dat niet gebruikt wordt. Als je naar de Brusselse cijfers kijkt, weet je dat veel talent nog niet aan de slag is. Een mens kan alleen groeien door bezig te zijn. Dat kan in een job zijn, in een onderneming, een project, een opleiding. Maar bezig zijn maakt van een mens een mens. Nu is er een generatie die grotendeels stilstaat. Hoe kan het dat een 18-jarige stilzit? Het systeem werkt niet voor hen.”

Waar loopt het dan mis?  

“Op verschillende plekken. Om te beginnen moeten we kritisch durven kijken naar het onderwijs: is dat kwaliteitsvol genoeg? 70% van de laatstejaars weet bijvoorbeeld niet in welke sectoren ze terechtkunnen met hun opleiding. Door die onwetendheid maken ze vaak verkeerde keuzes of stoppen ze. Jaren later komen ze bij ons vragen welke opties ze hebben zonder diploma of werkervaring.”

“Capital is de onestopshop voor jongeren die er tot voor de pandemie nog niet was. Je kan naar Actiris (de Brusselse VDAB, red.), maar dan moet je ingeschreven zijn als werkzoekende en begeleiden ze je naar een job. Of je kon naar een jeugdhuis voor workshops. Maar ik wilde een breed aanbod. Niet enkel jobs, of workshops, of info, of opleidingen, maar alles op één plek. Jeugdwerkloosheid is een groot probleem, en dat vraagt om een grote oplossing. Er zijn 150.000 jongeren in Brussel. 11% heeft geen middelbaar diploma, 10% is NEET (not in education, employment or training, red.). 15.000 jongeren zitten stil in Brussel. Ondertussen kijken we naar het buitenland om werknemers naar hier te brengen, maar hebben zoveel ongebruikt sociaal kapitaal. Het enige wat ontbreekt is sociale innovatie. Gelukkig wilden heel wat bedrijven onze partner zijn en in Capital investeren. Het eerste jaar bereikten we – in volle covid-pandemie – zo’n 2.500 jongeren. Nu zitten we in september van ons derde jaar, en hebben we in totaal al 11.000 jongeren bereikt.”

Wat biedt Capital aan?

“Capital heeft vier programma’s. We startten met de C-HUB, waar jongeren terechtkunnen met hun vragen, en zich professioneel kunnen ontwikkelen. Daarnaast is er JOBX, waarin we de arbeidsmarkt tonen aan jongeren. We doen dat zo interactief mogelijk, met virtual reality, augmented reality en hologrammen. Jeugdwerkorganisaties komen hier hun workshops aanbieden. Met CAPITALENT organiseren we twee keer per jaar een ondernemersfestival met partners die ondernemende jongeren kunnen bijstaan. In OPENC stellen zowel jongeren als bedrijven en organisaties hun ideeën en projecten voor om tot samenwerkingen te komen.”

De lichting afgestudeerden aan universiteiten en hogescholen wordt met de jaren diverser. Maar ze stromen niet altijd in dezelfde mate door naar de arbeidsmarkt. Welke drempels zijn er daar nog?

“Discriminatie is nog steeds aanwezig, zowel bij het rekruteren als op de werkvloer zelf. Hoe voelt een werknemer met migratieachtergrond zich op het werk als zijn collega’s dagelijks ‘mopjes’ maken die niet altijd om te lachen zijn? Ook daar is een cultuuromslag nodig.”

Hoe pak je dat aan?

“Het start bij onze vertegenwoordigers. Beleidsmakers die in de kranten in negatieve termen blijven spreken als het gaat over diversiteit. Negatieve quotes worden uitgelicht als in titels, en zo wordt de negativiteit in stand gehouden. Zij zien het als een probleem, terwijl ik het als een kans zie. En als het op macroniveau niet lukt, houdt niets ons tegen het op microniveau aan te pakken. Als manager of collega heb je heel wat invloed op wat er in je team gebeurt.”

Zijn er verhalen van jongeren die jou verbaasd hebben de afgelopen drie jaar?

“Wij werken niet voor het individu, maar voor het collectief. Daarom lichten we geen individuele verhalen uit. Door het schaalbaar te maken, creëren we impact. Er zijn een heleboel jongeren die met onze hulp financieel onafhankelijk werden. Maar we willen niet de verhalen van kwetsbare jongeren mediatiseren om onszelf op de borst te kloppen. We doen gewoon ons werk, en dat werkt.”

>> www.capitalbelgium.be