welzijn & zorg

“Iedereen die onder hetzelfde dak woont, is deel van het gezin”

Het nieuw samengestelde gezin van Ann en Pascal
28.05.2021
Foto's
Bob Van Mol

Enthousiast steekt Hesse (1) zijn armpjes in de lucht als hij zijn grote zussen Jade (14) en Nette (12) ziet aankomen. De meisjes knuffelen hem uitvoerig. Het kleine blondje mannetje straalt en volgt hen door het hele huis.

Jade, Nette en Hesse zijn niet altijd samen. Ze delen dezelfde mama, maar niet dezelfde papa. De ouders van Jade en Nette besloten uit elkaar te gaan toen de meisjes nog een kleuter en een baby waren. Ann Vermeulen (43) woonde een tijd alleen met haar dochters.

Drie jaar geleden ontmoette ze Pascal Debruyne (41) op haar werk. Ze werden verliefd en al snel trok Pascal in bij het gezin. Anderhalf jaar verder werd kleine Hesse geboren. Jade en Nette wonen de ene week bij hun mama en Pascal en de andere week bij hun papa. Gelukkig liggen de twee huizen op fietsafstand van elkaar.

Wisselen tussen twee huizen

“Ik weet nog precies wanneer ik Pascal voor de eerste keer zag”, vertelt Nette. “Hij kwam binnen en gaf mama een kus. ‘Zijn die twee samen?’, vroeg ik meteen aan mijn zus.”

“Eigenlijk heeft het niet lag geduurd voor we aan elkaar waren gewend”, vult Jade aan. “Pascal is de vrolijkste mens die ik ken. En ik zag meteen dat mama veel gelukkiger en meer ontspannen was. Toen we nog met drie waren, was het voor mama veel moeilijker om haar verschillende banen en de zorg voor ons te combineren.”

 “We waren het ook al een beetje gewend”, gaat Nette verder. “Papa heeft ook al eens samengewoond met een vrouw die een zoon heeft.”

Nette vindt het wisselen tussen het huis van papa en dat van mama niet zo lastig. “Ik zet gewoon een knop om. Mijn ouders zijn heel verschillend. Papa is altijd heel goed georganiseerd. Als mama zegt dat we om twee uur vertrekken, heeft om half drie nog niemand zijn jas aan. We zijn ook wel eens op vakantie vertrokken zonder dat we lakens hadden ingepakt. Gelukkig dacht ik er aan op het laatste moment. De verschillen zijn dus groot. Maar ik ben het gewoon.”

Jade heeft meer moeite met het wisselen tussen twee huishoudens waar andere regels en gebruiken gelden. “De wissel vindt op vrijdag plaats. In het weekend zit ik vaak op mijn kamer. Dan wil ik even alleen zijn en heb ik tijd nodig om te wennen.”

De komst van Hesse was ook een grote verandering. “Het is nu veel drukker in huis”, vindt Nette. “Dat is heel gezellig, maar soms ook lastig. Hesse heeft heel veel aandacht nodig. ’s Morgens wil ik rustig wakker worden, maar dan wil hij steeds worden gepakt. Hesse kan nooit alleen spelen, dat is wel irritant.”

Geen natuurlijke autoriteit

Pascal kreeg er ineens twee grote dochters bij toen hij een relatie met Ann begon, maar dat vond hij alleen maar fijn. “Ik kwam uit een vorige relatie waarin ik ook voor een kind zorgde dat niet van mij was. Dus ik had al wat ervaring. Als niet biologisch ouder heb je geen natuurlijk autoriteit. Je moet vertrouwen opbouwen. Mijn instelling is altijd geweest: iedereen die onder hetzelfde dak woont, is deel van het gezin en heeft iets te zeggen over het geheel. De regels maak je samen.”

Natuurlijk zijn er ook wel eens spanningen of ruzie, maar dat wordt snel uitgepraat. Nette: “Je kan het makkelijk goed goedmaken met Pascal. Als je een welgemeend sorry zegt, dan is het voorbij.”

“Als samengesteld gezin leef je voortdurend in twee werelden”, zegt Ann. “Er is de week met alleen Hesse en de week met Hesse en de meisjes. Het voelt voor mij pas compleet als ook Jade en Nette hier zijn. Tegelijk is dat een zeer intensieve week waarin je voortdurend probeert om met ieders behoeften rekening te houden. Ik wil er volop zijn voor de meisjes, maar ook Hesse vraagt aandacht. De energiestromen wisselen voortdurend. De week zonder de meisjes is rustiger en dan voel ik me minder bezwaard als ik eens een moment voor mezelf neem.”

In een samengesteld gezin draait alles om plannen en organiseren, gaat Ann verder. “Je bent met veel lijnen verbonden aan verschillende bubbels. Je kan bij mooi weer niet zomaar besluiten om de tent te pakken en een paar dagen naar de Ardennen te gaan. Een traditioneel gezin heeft op dat vlak meer vrijheid. Maar ik ben enorm gelukkig met mijn nieuwe gezin.”

Het is goed zo

Hoe zit het met de taakverdeling? Neemt vooral Ann de zorg op voor de meisjes of heeft ook Pascal een aandeel? “Als ik wil dat iemand mijn huiswerk opvraagt, ga ik sneller naar Pascal dan naar mama“, zegt Jade. “Pascal heeft flexibele werkuren. Die kan makkelijker ’s avonds nog wat doorwerken. Mama geeft les op een middelbare school en moet voor haar politiek werk vaak nog vergaderen.”

Koken doen Ann en Pascal afwisselend. Boodschappen doen, neemt voornamelijk Pascal voor zijn rekening en poetsen is dan weer meer iets voor Ann.

“Ik heb geen herinneringen meer aan de tijd dat papa en mama nog niet waren gescheiden”, vertelt Jade. “Het zou heel gek zijn als die twee plots weer een relatie zouden beginnen. Ik wil Pascal en Hesse niet meer missen. Papa heeft ook een vriendin. Ik ben heel gelukkig met hoe het nu gaat. Ik zou het niet meer anders willen.”