kinderen & jongeren

Meer dan 120 landen zetten het belang van borstvoeding bovenaan op de agenda

Week van de Borstvoeding

De Wereldgezondheidsorganisatie geeft in haar aanbevelingen mee dat borstvoeding de ideale start is voor elke baby en raadt aan om uitsluitend borstvoeding te geven tot 6 maanden. In Vlaanderen krijgt 78,2% van de baby’s bij de geboorte borstvoeding. 6 dagen later is dat nog 65%.

Steun vanuit de publieke opinie
Kind en Gezin lanceerde daarom exact 1 jaar geleden de Borstfiguranten. Een borstfigurant figureert in een tv-programma, een film, … terwijl ze borstvoeding geeft. Kind en Gezin wil er zo mee voor zorgen dat het weer gewoon wordt om een moeder haar kind te zien voeden. Borstvoeding geven is de normaalste zaak van de wereld en de ideale start voor moeder en kind. Hoe vaker we borstvoeding zien, hoe minder vragen we ons erbij gaan stellen en hoe ‘gewoner’ het opnieuw wordt. Het afgelopen jaar verschenen er Borstfiguranten in de vtm-series Familie, De Buurtpolitie en De Zonen van Van Asch.
Standaard Uitgeverij zorgt met de strip ‘De Buurtpolitie – Bingo, baby’ die vanaf 10 oktober in de rekken ligt en de Kiekeboes-strip ‘Niet van gisteren’ die in het voorjaar van 2019 uitkomt nu ook voor de eerste Vlaamse strips mét een Borstfigurant. Een primeur. 
"Ik ben een heel grote fan van de campagne Borstfiguranten", zegt  Christel Geebelen, lactatiekundige bij Kind en Gezin. "Het is nodig dat we dit doen. In vergelijking met andere Europese landen hinkt Vlaanderen achterop wat borstvoeding betreft. In Nederland krijgt meer dan 80% van alle pasgeboren baby’s borstvoeding, in Denemarken 98% en in Noorwegen zelfs 99%. Het zou geweldig zijn als ons Vlaamse cijfer stap voor stap stijgt. Ik ben ervan overtuigd dat hoe meer we borstvoeding zien, hoe normaler we het vinden en hoe meer mama’s borstvoeding zullen geven."

Steun van je omgeving
Het is cruciaal om aanstaande mama’s en borstvoedende mama’s maximaal te informeren, ondersteunen en begeleiden. Kind en Gezin zorgt daarom voor info op maat via brochures, de website en contacten met verpleegkundigen, face to face maar evengoed telefonisch, via mail of chat. Daarnaast zijn er de verhalen en ervaringen van andere ouders in de K&G-Magazines. De Kraamkaartjes van Kind en Gezin onderstrepen het belang van ‘helpende handen’ en hulp (durven) vragen. Goed geïnformeerd en mét de steun en hulp van de directe omgeving, krijgt een succesvolle borstvoeding de grootste kans.
“Borstvoeding is een wonder. Een baby krijgt alles mee om een ideale start te maken. Zeker de eerste melk, het colostrum, is een bron van afweerstoffen die de baby meteen een heleboel bescherming biedt en de gezondheid een zetje geeft. Het zou goed zijn mochten alle toekomstige ouders zich vooraf goed informeren over borstvoeding. Motivatie, informatie, een realistisch beeld van borstvoeding én hulp en steun van je omgeving zijn nodig om er een succes van te kunnen maken. En zoek professionele ondersteuning als het niet loopt zoals gehoopt. Met tips en advies op maat, kan heel wat pijn of ongemak voorkomen of snel opgelost worden”, aldus Freya Timp, lactatiekundige van Kind en Gezin.
“Lang of minder lang borstvoeding geven, de keuze voor borstvoeding blijft een geschenk.”

Professionele ondersteuning partners
Ook de professionele ondersteuning van opgeleide gezondheidswerkers, lactatiekundigen, artsen, vroedvrouwen, borstvoedingsorganisaties en verpleegkundigen is noodzakelijk. Kind en Gezin deelt zijn kennis over borstvoeding met iedereen via de gratis, interactieve cursus Borstvoeding. Al meer dan 5.000 geïnteresseerden volgden de online cursus. Een succes, mede dankzij de korte video’s, praktische oefeningen, up-todate info, recente inzichten en de online coach die vragen beantwoordt en feedback geeft én de kans om er online met medecursisten in dialoog te gaan.

Borstvoeding of niet? Kind en Gezin is er voor iedereen
In het nieuwe Kind en Gezin-Magazine, vanaf november gratis te bestellen, focust Kind en Gezin op de keuzes van mama’s. Ann Kenis, verpleegkundige en communicatie-expert van Kind en Gezin roept in een column op om borstvoeding en flesvoeding niet langer tegenover elkaar te zetten en te stoppen met het oordelen over de keuze van moeders. "Waarom zouden borstvoeding en flesvoeding tegenover elkaar moeten staan? En waarom zetten we Kind en Gezin als scheidsrechter daartussenin, verplicht om kamp te kiezen. Wij willen daar helemaal niet staan. Op die plek kunnen we alleen maar teleurstellen. Aanhangers van borstvoeding vinden dat ons advies voor borstvoeding te vrijblijvend is. Mama’s die flesjes geven blijven achter met het gevoel dat ze in onze ogen niet goed genoeg zijn als ouder. Kortom: één advies, heel veel ongelukkigen. Nochtans is er maar één juist antwoord op de vraag of je het best voor borstvoeding of flesvoeding kiest: simpel, kies waar jij je goed bij voelt. En wat je ook kiest, Kind en Gezin is er voor jou. Wij zitten sowieso in jouw kamp, welk dat ook is. Hoeven we daarom te ontkennen dat borstvoeding een ideale start is? Nee, absoluut niet. De natuur heeft ervoor gezorgd dat we onze kinderen zelf kunnen voeden. Hoe kan dit fout zijn? Maar er is zoveel meer dan enkel dit argument. We leven in een snelle, veeleisende maatschappij: iedereen maakt zijn of haar keuzes. En zoals vaak met borstvoeding wordt die keuze door heel wat verschillende argumenten en omstandigheden bepaald", zo schrijft Kenis.

www.kindengezin.be
www.borstfiguranten.be