gezondheid

Mama's melk nog steeds de max

Bijsluiter

Marleen Finoulst is hoofdredacteur van Bodytalk en schrijft voor Weliswaar over gezondheidskwesties. Bedenkingen waar we beter van worden.

"Als mijn vriendin ooit zwanger is, mag ze in geen geval borstvoeding geven”, hoorde ik een fervente milieu-activist ooit stellen. “Je wil je kind toch geen PCB’s voeren!” Moedermelk is wat verontreinigd, dat klopt. Het leidt soms tot ongerustheid en schuldgevoelens. Is kunstmelk daarom beter voor de gezondheid van je baby? Afgelopen lente laaide de discussie weer op. De website ‘Bio, mijn natuur’ lanceerde op 1 april een oproep tot ‘biologische moedermelkdonoren’ om zich aan te melden. Vrouwen die borstvoeding geven en enkel biologische, onbespoten seizoensproducten nuttigen, zouden gezondere melk produceren, met meer gunstige vetzuren en minder ongezonde transvetten. Hun eigen melk konden ze schenken aan baby’s van moeders met ongezonde eetgewoonten die wonen in een sterk verontreinigde omgeving. Het is niet duidelijk hoeveel kandidaten zich uiteindelijk hebben aangemeld na deze oproep, die gretig gedeeld werd via sociale media. Zeker is dat de bio-website zich enkele weken later repte om te melden dat het om een 1 aprilgrap ging. Er bestaan inderdaad moedermelkdonoren en moedermelkbanken. Deze banken zijn verbonden aan de diensten neonatologie van enkele ziekenhuizen. De donormoedermelk die hier verzameld wordt, is bedoeld voor moeders die omwille van medicijnen of ziekte geen borstvoeding mogen geven.

“In ontwikkelingslanden kan moedermelk het verschil maken tussen leven en dood.”

Zoals je tegenstanders hebt van borstvoeding, heb je ook felle voorstanders. Ook zij laten zich geregeld horen met straffe verhalen. Zoals een journalist recent in het medisch vakblad The Lancet beweerde: “Mocht borstvoeding niet bestaan, dan zou diegene die ze uitvindt zowel de Nobelprijs voor Geneeskunde als voor Economie verdienen!” Want borstvoeding zou wereldwijd honderdduizenden levens redden, stond in hetzelfde blad te lezen. Moedermelkbaby’s zijn minder vaak ziek, minder vaak dik en lopen minder risico op wiegendood. Dat klopt alvast voor de ontwikkelingslanden met hoge kindersterfte, maar niet in onze contreien. Een andere studie, uit Brazilië, beweerde dat kinderen die minstens één jaar borstvoeding krijgen later rijker zijn. Nu zijn het vooral de Braziliaanse vrouwen uit hogere inkomensklassen die borstvoeding geven, dat is ginds niet anders dan bij ons. Dat maakt uiteraard de kans op rijkdom van het nageslacht groter. De onderzoekers gaven zelf een andere verklaring: borstvoeding zou leiden tot een hoger IQ, en dus hebben deze kinderen meer kans op een hoger diploma. Echter, van dat intelligentieverschil zou volgens ander onderzoek niet veel overblijven zodra een kind 16 jaar is.

Tussen al die weetjes en mythes over borstvoeding blijft deze boodschap overeind: borstvoeding is nog steeds het beste voor je baby. Of, om het met een slogan van De Bakermat, het kenniscentrum over borstvoeding, te zeggen: ‘Mama’s melk, da’s de max!’ Wie nog twijfelt of vragen heeft, kan op hun website terecht. Je vindt er alle betrouwbare informatie over borstvoeding bij elkaar.

www.wegwijsborstvoeding.be