kinderen & jongeren

Virtuele technologie brengt situaties in gesloten instelling tot leven voor sollicitanten

Meer dan 40 nieuwe leefgroepbegeleiders kunnen binnenkort aan de slag in de verschillende gesloten instellingen in Vlaanderen. Om de zoektocht naar nieuwe collega’s kracht bij te zetten, zet het agentschap Opgroeien voor het eerst virtuele realiteit in tijdens de sollicitatieprocedure. Zo kunnen kandidaten via een VR-bril zelf ervaren hoe het eraan toegaat in een gemeenschapsinstelling. 
 

In de gemeenschapsinstellingen van Everberg, Beernem, Wingene, Ruiselede en Mol worden jongeren op vraag van de jeugdrechter opgevangen wanneer ze een delict plegen of daarvan verdacht worden. De jongeren komen terecht in een gesloten setting, leven samen met andere jongeren in een leefgroep en volgen onderwijs op de campus. In het voorjaar van 2023 wordt onder meer de capaciteit van de instelling in Everberg opgetrokken van 45 naar 79 jongeren en dus is het agentschap Opgroeien op zoek naar nieuwe leefgroepbegeleiders, die de jongeren tijdens hun verblijf bijstaan. Om de zoektocht een extra impuls te geven, krijgen kandidaten nu virtuele cases voorgelegd. Een VR-bril voert hen naar de leefgroep of de sporthal, waar ze in een levensechte situatie terechtkomen die zich in de instelling afspeelt.


 
“We merkten dat het voor kandidaten moeilijk was om zich in te beelden hoe het eraan toegaat in een gesloten instelling”, zegt Niels Heselmans van Opgroeien. “En natuurlijk hebben we niet de mogelijkheid om iedereen zomaar rond te leiden op de campus. Daarom sleutelden we samen met ervaren leefgroepbegeleiders aan drie levensechte scenario’s die zich kunnen voordoen in de instelling. Met een groep jonge acteurs, die de rollen van onze jongeren vertolken, en de hulp van 360°-technologie konden we verschillende scenario’s vastleggen. En zo worden kandidaten nu tijdens een sollicitatiegesprek voor het eerst op een unieke, innovatieve manier ondergedompeld in één van de drie situaties die hen tot aan de keukentafel, de zithoek van de leefgroep of de sporthal leiden. Dankzij de virtuele opdrachten testen we hen op hun vaardigheden om als leefgroepbegeleider alert te kunnen observeren hoe situaties plots veranderen en kunnen we beter in kaart brengen hoe ze zelf zouden reageren. Tegelijk geloven we dat de inzet van gamification ook extra kandidaten kan aantrekken die het verschil willen maken voor jongeren die op een uiterst cruciaal punt in hun leven beland zijn. We zoeken daarbij vooral collega’s die afstudeerden als criminoloog, psycholoog, orthopedagoog of maatschappelijk werker.”
 
Kandidaten vinden alle info over de openstaande vacatures in de gemeenschapsinstellingen in Vlaanderen op www.opgroeien.be.