kinderen & jongeren

'Bij ons kunnen jongeren wegen op het beleid'

Jong Gent in Actie smeedt vertrouwensband met vrijetijdsaanbod
26.05.2023
Foto's
Jan Locus

Het begon als de jongerenwerking van enkele erkende Gentse armoedeverenigingen. Voortaan staat Jong Gent in Actie echter op eigen benen, vertellen projectmedewerker Amaury Guellec en Joy, een van de betrokken jongeren.

Ze zijn allebei een drietal jaar betrokken bij Jong Gent in Actie, Amaury Guellec als sociaal werker, Joy als jongere. “Ik had een moeilijke jeugd en kamp nu, op mijn 24e, al met schulden”, vertelt Joy. “De voorbije jaren raakte ik betrokken bij andere organisaties voor kwetsbare jongeren, zoals Habbekrats en het Overkophuis. Toen ik tijdens een workshop Jong Gent in Actie leerde kennen, sprak dat me meteen aan. Ik wil heel graag lotgenoten helpen, maar ook mijn stem laten horen. Veel jongeren moeten op straat leven, of in heel slechte omstandigheden. Ze vinden moeilijk werk en zitten met financiële problemen. Daar wil ik absoluut iets aan veranderen.”

Politiserend en inhoudelijk werk is dan ook de belangrijkste focus van de vereniging, legt Guellec uit. “We zijn een jeugdwelzijnsorganisatie die werkt met jongeren in kwetsbare situaties en hen ook ondersteunt. Maar we willen vooral de stem van deze jongeren laten horen en wegen op het beleid en het maatschappelijke debat. Al is het niet zo makkelijk om jongeren, die het vaak al erg moeilijk hebben, te overtuigen om hieraan deel te nemen. Om de drempel te verlagen, hebben we een vrijetijdsaanbod: we nemen de jongeren mee om bijvoorbeeld te gaan karten of paintballen, allemaal gratis. Elke donderdag organiseren we in onze lokalen een instuif, tussen 16u en 20u. Dan zijn er fijne activiteiten en proberen we een vertrouwensband met de jongeren te smeden. Eenmaal die er is, kunnen we focussen op het inhoudelijke werk. Mijn collega Andreas is groepswerker, hij heeft allerlei methodieken om met jongeren aan de slag te gaan en samen ideeën uit te werken.”

Sleep out

De voorbije jaren heeft Jong Gent in Actie al heel wat succesvolle acties op poten gezet, vertelt Guellec. “Zo hebben we een mooi traject gelopen met het CLB. Onze jongeren gaven aan dat ze niet altijd tevreden waren met de werking van die organisatie. Ze kregen een willekeurige begeleider toegewezen met wie het niet altijd klikte, maar mochten niet veranderen. En ook met het beroepsgeheim werd niet altijd even zorgvuldig omgesprongen. Na een brainstorm met de jongeren hebben we samen een plan uitgedokterd. Aanvankelijk stond het CLB wat weigerachtig tegenover onze voorstellen, maar we hebben uiteindelijk toch een goede, open dialoog kunnen voeren en intussen is er veel verbeterd.”

Recenter namen verschillende jongeren deel aan een “sleep out”, vertelt Joy. “We hebben toen een nacht gekampeerd onder de Gentse stadshal, om aandacht te vragen voor jongeren die op straat leven.” Wonen is een thema waar ze nu veel rond werken, legt Guellec uit. “Veel kwetsbare jongeren hebben het moeilijk om een goede woning te vinden. Als ze bijvoorbeeld onder schuldbemiddeling of financiële bewindvoering staan, delven ze het onderspit op de huurmarkt. Of ze komen terecht in heel slechte omstandigheden, denk maar aan schimmel of een gebrek aan warm water.” Joy kent er helaas alles van. “Vorig najaar besloot ik alleen te gaan wonen, maar op de gewone huurmarkt kreeg ik geen kans. Nu zit ik in een project van zelfstandig begeleid wonen. Helaas is dat in Eeklo, terwijl ik zo graag in Gent wilde blijven.”

TikTok

Recent werd Jong Gent in Actie erkend als vereniging waar mensen in armoede het woord nemen. De vereniging, die aanvankelijk deel uitmaakte van andere armoedeverenigingen in Gent, staat nu dus op eigen benen. “Die erkenning was van levensbelang”, beklemtoont Guellec. “Op het vlak van middelen, maar ook omdat we daardoor meer vrijheid krijgen. Al zullen we natuurlijk altijd blijven samenwerken met partnerorganisaties. Samen staan we sterker. Maar we hebben nu bijvoorbeeld wel een eigen raad van bestuur. En we vonden het heel belangrijk om daar twee van onze jongeren in te laten zetelen. Al is dat niet evident: die vergaderingen zijn heel technisch en gaan vaak over cijfertjes, wat het voor jongeren soms saai maakt. Daarom zoeken we nu naar alternatieven om meer jongeren op een laagdrempelige manier bij ons beleid te betrekken. Ze moeten wel echt een stem krijgen, het mag nooit schijnparticipatie zijn.”

Meer jongeren bereiken, dat blijft zeker een uitdaging. “Op de wekelijkse bijeenkomsten zijn we nu met een zevental vaste jongeren”, zegt Joy. “Dat kan beter. In de andere organisaties waar ik actief ben, probeer ik jongeren te overtuigen om ook eens langs te komen. En samen met een andere jongere heb ik nu ook een speciaal TikTok-account gemaakt voor Jong Gent in Actie, waarop we filmpjes over onze activiteiten plaatsen. Zo hopen we nog meer jonge mensen aan te spreken.”

Guellec bereikt ook nog meer jongeren tijdens zijn outreachend werk. “In enkele kwetsbare Gentse wijken probeer ik connectie te maken met de jongeren op straat. Het heeft ruim anderhalf jaar geduurd om hun vertrouwen te winnen, dat gaat met vallen en opstaan. Ik probeer met hen ook politiserend te werken, maar het is moeilijk om hen te overtuigen om wekelijks naar onze instuif te komen. Wel belangrijk: in de organisatie werkt ook een trajectbegeleider die met hen – en al onze andere jongeren – aan de slag gaat. Zij leggen hun kwetsbaarheden op tafel, dus we willen hen zeker ook helpen.”