kinderen & jongeren

Internet is er ook voor ons

Wai-not
26.08.2015

Wai-Not is website voor kinderen en jongeren met een verstandelijke beperking met bijna 5000 geregistreerde gebruikers. Wai-not wil zoveel mogelijk mensen vaardig maken met computer, internet en andere media om zo een zijn steentje bijdragen te dragen tot de digitale inclusie.

“De vraag kwam van de kinderen zelf zo’n 15 jaar geleden. Waarom niet? Waarom geen internet voor ons?”, vertelt Nancy Van Bellegehem van Wai-Not. “We kunnen kinderen en jongeren zelfstandig, eenvoudig en altijd binnen dezelfde structuur laten werken. Het is ook toegankelijk: chatten en berichten sturen kan voor lezers en niet-lezers door het gebruik van pictogrammen, spraaktechnologie biedt extra ondersteuning op alle pagina’s van de website.”

Kinderen kunnen via Wai-not spelletjes spelen, leren koken, het nieuws lezen en leren omgaan met computer en internet. “De kinderen komen eigenlijk nooit op het gewone internet. Ouders en leerkrachten kunnen op die manier gerust zijn, ze weten wat de kinderen doen. De pagina’s over koken bijvoorbeeld bevatten receptjes waar telkens met pictogrammen en foto’s gewerkt wordt in de vorm van een stappenplan. Voor kinderen die niet of onvoldoende kunnen lezen is er ondersteuning, zowel met prenten als met het voorlezen van wat er op elke pagina geschreven staat. Een keer per week zetten we de chatkamer open, we kunnen dan kiezen of het om een gewone chatbox gaat of of er in pictogrammen gechat wordt.”

Wanneer er middelen ter beschikking zijn breidt Wai-not zijn website verder uit. “Kinderen die niet tot lezen komen zijn gewend om met pictogrammen te werken en kunnen zich verstaanbaar maken. De vertaling van pictogrammen naar geschreven taal blijft evolueren en wordt steeds vlotter. Daarvoor krijgen we de hulp van de afdeling computerlinguïstiek van de KULeuven.”

500 scholen en instellingen zijn lid  en de grootste gebruikers, educatieve spelletjes kunnen een springplank zijn naar het gewone internet. Sociale vaardigheden aanleren is van belang bij het gebruik van interactieve websites. “Naast webetiquette, leer je via instructiefilmpjes hoe je een vriend kan toevoegen op Skype. Dat test je, en je leerkracht kijkt dan of het gelukt is. Zo weet je of je klaar bent om eraan te beginnen”, zegt Nancy Van Belleghem.

Als school of organisatie kan je ervoor kiezen om delen van de eigen website te integreren in Wai-not. “Info die voor kinderen van belang is, zoals een komende sportdag of schoolfeest kan er gedeeld worden zodat het toegankelijk en verstaanbaar is voor iedereen.”

Door het toezicht en de hulp van leerkrachten en medewerkers van Wai-Not, is het makkelijk ingrijpen bij problemen. “Guido, onze mascotte, neemt het scherm over bij ongewenste woordkeuzes en steekt zijn duimen naar beneden”, aldus Nancy Van Belleghem.

>> Neem een kijkje als bezoeker of wordt lid via www.wai-not.be