welzijn & zorg

Innovatie die gezien mag worden

Health House zet toekomst zorg en gezondheid in de kijker
24.10.2017
Foto's
Jan Locus

Binnenkort opent in Leuven het Health House, een demonstratiehub voor innovaties uit de zorg- en gezondheidssector. Weliswaar mocht alvast een kijkje nemen.

Het is even zoeken naar het Health House tussen de hoge gebouwen van het Arenberg Science Park. Maar zodra je de lift hebt genomen, stap je een andere, innovatieve wereld binnen. Letterlijk zelfs: je moet door een blauw verlichte tunnel waar flitsende schermen je welkom heten. Fans van technologie en innovatie voelen zich hier als kinderen die de Efteling binnenwandelen. Na die tunnel volgt een opeenvolging van zaaltjes, elk voorzien van technologische snufjes. Eerst de ‘gateway’, een eenvoudige zaal met een groot scherm in hoge resolutie. Daarna een ruimte met allemaal touchscreens, die onafhankelijk van elkaar of synchroon kunnen worden ingesteld. Dan ‘the cave’, een minicinema met 3D-projectie. Maar het beste moet nog komen: in een van de volgende zalen wordt een skelet op de muur geprojecteerd. Als je op de juiste stip gaat staan, kun je dat skelet met je eigen armen en benen laten bewegen en zo een virtueel menu aansturen. En dan is er nog de virtuele ontleedtafel: een levensgrote operatietafel waarin duizenden doorsnedefoto’s van overleden mensen opgeslagen zitten. Met een vingerbeweging kun je die mensen virtueel ontleden. En ten slotte betreed je een ruimte met virtual reality: hier kun je zo’n typische VR-bril opzetten en bijvoorbeeld in een menselijke cel duiken.

Niet de typische voetbalmatch of theatervoorstelling

An Tanghe, managing director van het Health House, is duidelijk trots wanneer ze onze verbazing ziet bij elke nieuwe ruimte. “Het idee voor het Health House kwam er jaren geleden al. Bart De Moor, gewoon hoogleraar aan het departement ESAT (Electrical Engineering) aan de KU Leuven, vond dat we in Vlaanderen – waar we top zijn in onderzoek – veel te bescheiden zijn. Hij vond dat er nood was aan een goed gemeenschappelijk platform om onze innovaties te tonen. Vandaag hebben veel organisaties een mini-expo in hun inkomhal en moeten ze gasten ontvangen in saaie vergaderzalen.

 “In het Health House tonen wij hoe technologie in toenemende mate de toekomst van de gezondheid en zorg vormgeeft.”

Het Health House wil een echte demonstratiehub zijn, waar kan worden getoond hoe technologie in toenemende mate de toekomst van de gezondheid en zorg vormgeeft. Denk maar aan artificiële intelligentie, 3D-printing of nanotechnologie. In de eerste plaats is het de bedoeling dat onze stichtende partners [UZ Leuven, IMEC, KU Leuven, Stad Leuven en Provincie Vlaams-Brabant, n.v.d.r.] hier een unieke plek hebben om hun innovaties te presenteren aan de buitenwereld. Maar het is ook de bedoeling dat kleinere organisaties, start-ups bijvoorbeeld, hier hun ding kunnen doen. En we zoeken ook bijkomende partnerships. Zo zal KBC binnenkort medische klanten kunnen meebrengen naar het Health House. Hier kunnen ze visionaire medisch-technologische verhalen tonen. Dat is toch relevanter dan de typische voetbalmatch of theatervoorstelling.”

Spannend verhaal

Het Health House wil een platform zijn voor innovaties, maar zeker geen typische expositiehal met standjes voor elke partner, vertelt Tanghe. “De vorm moet even innovatief zijn als de inhoud. En bovendien zeer flexibel. ‘s Ochtends kan bijvoorbeeld een groep van het IMEC komen voor een gepersonaliseerde showcase. Met een druk op de knop kunnen we de setting volledig veranderen, zodat we enkele uren later gasten van pakweg UZ Leuven kunnen verwelkomen. Dat lukt omdat we zeer sterk de digitale kaart trekken: van eenvoudige schermen en projectors tot zeer interactieve ervaringen en spitstechnologie. Alles is programmeerbaar, we kunnen zelfs de verlichting aanpassen.” Bovendien werkt het Health House graag met storytelling. “Mensen pikken veel meer op als iets in een verhaal wordt gegoten. Daarvoor werken we zelfs samen met professionele scenarioschrijvers. Elk bezoek moet een spannend verhaal worden dat mensen omverblaast. Daarom bouwen we de spanning ook op met onze technologische snufjes. De grote kanonnen, zoals de VR-brillen en de virtuele ontleedtafel, staan uiteraard niet in het begin van het bezoek, maar in de tweede helft. Zo wordt het echt een reis.”

Educatief én commercieel

Een officiële datum is er nog niet, maar het Health House zal vermoedelijk eind dit jaar of begin volgend jaar de deuren openen. “Voorlopig richten we ons niet op het grote publiek of scholen, maar op professionals uit de zorg- en gezondheidssector. Dat is op zich al een zeer breed doelpubliek: van studenten geneeskunde tot beleidsmakers, van in-  vesteerders tot patiëntenverenigingen, van artsen tot industrial leaders. Zoals gezegd zijn we een facilitator voor onze partners. Zij kunnen hier hun innovatieve verhalen tonen. Maar we willen ook een verbindende factor zijn in het innovatie-ecosysteem. We hopen dat de partners elkaar onderling zullen inspireren en dat ook de bezoekers nieuwe innovatieve ideeën krijgen. Het fijne is bovendien dat je hier zonder gêne educatieve en commerciële doelen kan combineren. Er kunnen zelfs twee concurrenten op dezelfde dag een showcase geven, want in een handomdraai veranderen we de volledige inhoud.”