kinderen & jongeren

"Geluk is gewoon, maar ongelukkig zijn ook"

Te Gek!? start scholencampagne over geestelijke gezondheid bij jongeren

Uit de meest recente gezondheidsenquête blijkt dat het aantal mensen dat aangeeft psychische problemen te ervaren, het grootst is in de leeftijdscategorie tussen 15 en 24 jaar. In deze groep is het taboe op dit onderwerp ook nog sterk aanwezig. Daarom start Te Gek!? een scholencampagne om jongeren aan te zetten te praten over hun problemen en hun schaamte aan de kant te zetten. 

Tot nu toe tekenden al 40 Nederlandstalige scholen in op het aanbod van Te Gek!? Ze kunnen een eigen programma samenstellen naargelang hun noden of voorkeuren met krantenkaternen, documentaires, getuigenissen van ervaringsdeskundigen en experten, of een muzikale lezing door peter Guy Swinnen.  

De scholencampagne werd voorgesteld in de school ZAVO in Zaventem. Elke klas mocht motiveren waarom Selah Sue net in hun klas het startschot van de campagne zou moeten geven. De derdejaars van de richting Sociaal-Technische Wetenschappen werden uitgekozen op basis van hun argumenten: "We volgen een sociale richting. Er zitten zeker en vast toekomstige psychologen in de klas. In onze klas zijn er ook leerlingen die het soms moeilijk hebben, maar nog niet goed weten hoe ze moeten omgaan met zo'n probleem. Als Selah Sue haar verhaal vertelt in onze klas, kunnen we daar ongetwijfeld veel van leren."

De zangeres, die op 15-jarige leeftijd zelf ongelukkig op de schoolbanken zat, benadrukte in de klas het belang van praten: "Het is superbelangrijk om erover te durven en kunnen praten als je je niet goed voelt. Weet dat je je ongelukkig mag voelen. Geluk is gewoon, maar ongelukkig zijn is ook gewoon. Langs de andere kant moet je ook openstaan voor anderen en luisteren. Praten en gehoord worden heeft mij geholpen uit het dal te raken."  

Ish Ait Hamou, bekend als jurylid van So You Think You Can Dance én auteur, schreef de eerste Te Gek!?-novelle met de titel Als je iemand verliest die je niet kan verliezen. "Ik streef altijd naar een dialoog tussen mensen", aldus Ish. "Dat is net waar Te Gek!? ook voor ijvert: het bespreekbaar maken van psychische problemen. Ik denk niet dat het toeval was dat ik net bezig was met een verhaal over twee mensen die het hele boek lang een gesprek voeren..." Volgens Ish is 'een stem geven aan problemen' het begin van verandering: "Als iemand vraagt hoe het met je gaat, moet je ook 'niet goed' durven zeggen, als dat zo is."

Kinder- en jeugdpsychiater Peter Adriaenssens was blij voor een klas met Sociaal-Technische Wetenschappers in spe te staan. Hij raadde hen aan te luisteren naar hun eigen gevoelens tijdens hun studie en later in hun job: "Je talent kan groeien door momenten waarop je je kwetsbaar opstelt. Met die gevoelens, die herkenning moet je iets doen."

De scholencampagne van Te Gek!? loopt nog tot juni 2017. Meer info over het aanbod vind je op de website van Te Gek!? Goed om weten: één van de scholen die deelneemt aan de campagne wint een exclusief concert van Selah Sue op school!

* Op woensdag 27 januari kan je om 21u op Canvas de documentaire Jongeren onderweg met Te Gek!? bekijken. 
* Op donderdag 28 januari verschijnt de 8ste Te Gek!?-bijlage bij De Standaard. Deze staat dit jaar volledig in het teken van jongeren en geestelijke gezondheid.