welzijn & zorg

Exoskeletten

Ook voor zorgprofessionals?
24.10.2017
Foto's
Bob Van Mol

Exoskeletten zijn niet alleen een grote hulp voor (post)revalidatie, maar ook voor zorgprofessionals, legt professor Dirk Lefeber (VUB) uit. “In het buitenland worden ze al gebruikt om arbeiders te ondersteunen."

Wie zware gewichten moet tillen, kan snel last krijgen van lage rugpijn. Met een assistief exoskelet kunnen armen en rug ondersteund worden: zo verlicht je de arbeid en voorkom je rugpijn. En er bestaat ook zoiets als ‘virtuele stoelen’: exoskeletten waarmee je kunt gaan zitten zonder stoel. Zulke toepassingen zouden ook in de zorgsector zeker waardevol zijn.”

Professor Lefeber en zijn collega’s hebben bij het Fonds voor Wetenschappelijk Onderzoek een onderzoeksproject ingediend rond exoskeletten voor arbeiders. “We weten nog niet of we de ondersteuning zullen krijgen, maar er is wel al veel interesse vanuit de bedrijfswereld. Er zal in de nabije toekomst dus zeker mee worden geëxperimenteerd in ons land. Al hebben ook exoskeletten nadelen", benadrukt Lefeber. “Zo’n skelet is natuurlijk ook een gewicht dat je moet dragen: de druk op rug en bovenarmen wordt verlicht, maar er komt extra druk op de benen. Al zijn er ook al versies die dat gewicht kunnen afleiden naar de grond. Bovendien zijn de toestellen nu nog vrij volumineus: in een beperkte ruimte, zoals een ziekenhuiskamer, is het niet eenvoudig om ermee rond te lopen. Ook de tijd om het exoskelet uit en aan te doen moet zo kort mogelijk zijn en het skelet moet perfect passen. En ten slotte is er natuurlijk het prijskaartje. Maar ik ben ervan overtuigd dat dit alles de komende vijf jaar enorm zal evolueren.”