kinderen & jongeren

Co-animatoren op het speelplein

Jongeren met verstandelijke beperking laten talenten zien
7.04.2016
Foto's
Miex vzw

De Vlaamse Dienst Speelpleinwerk en Miex organiseren samen cursussen tot co-animator op het speelplein. Die animatorcursussen zijn toegankelijk voor jongeren met een verstandelijke beperking en gingen deze paasvakantie voor het eerst van start.

Van alle jeugdwerkvormen hebben speelpleinen het grootste bereik naar kinderen met een fysieke of mentale beperking. 6,7% van het speelpleinpubliek zijn kinderen en jongeren met een beperking.

Net zoals vele anderen, willen jongeren met een beperking deel uit maken van de animatorenploeg als ze zestien worden. Daarom slaan de Vlaamse Dienst Speelpleinwerk (VDS) en Miex de handen in elkaar om een cursus tot co-animator op poten te zetten.

Co-animator

Het project ‘co-animator’ biedt jongeren met een verstandelijke beperking de kans om op het speelplein door te groeien tot de animatorenploeg. Vertrekkende vanuit hun talenten, creëren ze samen met de andere animatoren volop speelkansen voor de kinderen.

Meespelen in de zandbak, verven met de kleuters of kampen bouwen met de stoere jongens en meisjes. Co-animatoren zorgen mee voor inclusieve speelpleinwerkingen met speelplezier voor iedereen. Een volwaardige plek in de speelpleinploeg is een meerwaarde voor zowel de jongere met een beperking als voor de andere animatoren.

"Het project co-animator creëert kansen op het speelplein om vanuit je talent een meerwaarde te bieden op je speelplein en volwaardig te participeren aan een animatorploeg. De focus ligt op wat hun ‘talenten’ zijn en hoe zij die kunnen inzetten op het speelplein. In het verleden volgden er al een aantal jongeren met een fysieke beperking de animatorcursus.

In de toekomst wil men voor iedereen die graag co-animator wil worden, die mogelijkheid geven zonder dit te linken aan een bepaalde beperking. Er zijn en zullen ook ongetwijfeld ook jongeren met een beperking zijn die animator worden.Belangrijk is dat iedere jongere kan doorgroeien naar een animatorploeg en een bepaalde rol vertrekkend vanuit talent kan hebben op het speelplein", klinkt het bij Miex.

"Om een attest animator te kunnen verwerven moet je aan een aantal competenties voldoen. Een aantal jongeren, al dan niet met een beperking, botsen op dat verwachtingspatroon en kunnen ze niet altijd aan alle ‘verwachtingen/competenties’ voldoen. Ook wordt er soms in de samenleving snel gedacht: die jongere heeft een verstandelijke beperking, kan die dan wel zorgen voor andere kinderen? Wij zeggen resoluut ‘ja’ jongeren met een verstandelijke beperking kunnen zeker het talent hebben om te zorgen voor andere kinderen.

Een co-animator neemt volwaardig deel aan de animatorploeg en gaat vaak samen met een animator of animatoren een activiteit organiseren, soort van ‘schouder aan schouder’. Co-animator zou je kunnen vertalen als ‘samen met andere animatoren’, ‘collega van andere animatoren’. Co-animatoren en animatoren maken allen volwaardig deel uit van de animatorploeg op een speelplein", horen we bij Miex.

 

Speelpleinen steeds inclusiever

“De Vlaamse Dienst Speelpleinwerk wil speelpleinen ondersteunen om zoveel mogelijk speelkansen te bieden aan alle kinderen, ook die met een beperking. Daarom is het werken aan inclusie een logische keuze”, stelt Hanne Cools, stafmedewerker van de VDS. “ De VDS begeleidt al jaren intensiefspeelpleinwerkingen om toegankelijk te worden voor kinderen met een beperking. VDS wil inclusie als nieuwe standaard in de speelpleinwereld. De volgende logische stap is dan ook werken aan de doorstroming van jongeren met een beperking naar de animatorenploeg. Jaarlijks beleven duizenden jongeren de tijd van hun leven op de animator cursussen. Ze groeien en nemen verantwoordelijkheid op het speelplein. Door jongeren met een beperking nu ook deze kans te geven, stappen we met de VDS in een leertraject waarbij de grenzen van het jeugdwerk in vraag worden gesteld."