welzijn & zorg

“Dankzij loopbaanbegeleiding vond ik een aangepaste job”

Lieve (37) leerde focussen op wat ze wél nog kon
18.09.2017
Foto's
Marco Mertens

Zes jaar geleden moest Lieve Cetinkaya (37) haar job als zorgkundige opgeven omdat bij haar de ziekte CVS/fibromyalgie was vastgesteld. “Loopbaanbegeleiding leerde mij te focussen op wat ik wél nog kon in plaats van enkel mijn beperkingen te zien”, zegt Lieve.

“Als veertienjarige wist ik al dat ik zorgkundige wou worden. Twaalf jaar lang heb ik die job ook heel graag gedaan”, zegt Lieve. “Maar in 2010 werd bij mij de diagnose CVS/fibromyalgie gesteld en kwam ik op de ziekenkas terecht. Na een jaar vond de adviserend geneesheer dat ik mij moest heroriënteren omdat ik de job van zorgkundige nooit meer zou aankunnen. Dat was een harde klap want mijn werk was mijn passie. Maar via loopbaanbegeleiding vond ik weer mijn weg.”

Focus op het positieve
“Het klikte meteen met mijn loopbaanbegeleidster. De eerste twee sessies kon ik vooral al mijn emoties en frustraties kwijt. Daarna begon de heropbouw. Via oefeningen zochten we samen welk werk ik wél nog zou aankunnen. In de gesprekken zette mijn loopbaanbegeleidster vooral mijn sterktes in de verf. Dit opende mij de ogen! Uiteindelijk koos ik voor een administratieve richting. Na mijn opleiding tot administratieve bediende, ging ik solliciteren. De inzichten uit de loopbaanbegeleiding waren hierbij voor mij een grote hulp. Na enkele afwijzingen besloot ik niets meer te zeggen over mijn gezondheidsproblemen. Uiteindelijk kon ik aan de slag bij het Customer Contact Center IKANBI. Ik bleef op de been met pijnmedicatie en veel rusten thuis. Toen mij na een jaar op het werk gevraagd werd om opleidingen te gaan geven, heb ik wel open kaart gespeeld over mijn ziekte. Daar werd zeer positief op gereageerd. Ze beloofden er rekening mee te houden.”

Op handen gedragen
“Mensen met een beperking zijn welkom in ons bedrijf”, zegt collega Bart. Ik wist eerst niet dat zij een beperking had omdat ze zo haar best doet om het niet te laten zien.” “Maar als je haar beter leert kennen, merk je wel dat ze sommige dagen pijn heeft”, beaamt teamcoach Els. “Ik bewonder haar dat ze dan toch nog komt werken. Maar we lachen samen ook heel wat af.” Collega Ronny deelt die mening: “Samen met de collega’s hebben we enkele aanpassingen in het werkritme en de planning doorgevoerd. Nu verloopt de samenwerking met Lieve vlekkeloos.” Inmiddels is Lieve doorgegroeid naar de functie van expert en coacht zij zelf medewerkers. De collega’s zien Lieves beperking niet meer. Zij hebben vooral oog voor haar doorzettingsvermogen en collegialiteit. Voor hen is ze energiek, lief, behulpzaam én een teamplayer. “Ik heb nu een fulltime baan met vaste kantooruren”, zegt Lieve. “En dat lukt, ook al ben ik soms een poosje ‘out’. Maar ik heb terug werk dat ik graag doe. Vooral het sociale contact en het gevoel nuttig te zijn, geven mij veel voldoening. Zonder loopbaanbegeleiding was me dat niet gelukt. Daarom zou ik aan al mijn lotgenoten aanraden om loopbaanbegeleiding te volgen. Want ook met een chronische ziekte kan je nog werken. Ik ben het levende bewijs!”

Loopbaanbegeleiding is er voor iedereen
Je zoekt meer plezier in je job. Je zit met vragen en twijfels over je job. Je wilt meer energie uit je werk halen. Je zoekt werk dat écht bij jou past. Ga dan   eens praten met een specialist in  loopbaanbegeleiding.

• Loopbaanbegeleiding is jouw volledig vrije keuze en kan bij sommige loopbaancentra indien nodig ook online.
• Voordelig met loopbaancheques: volg je loopbaanbegeleiding bij een erkend loopbaancentrum, dan kan je betalen met loopbaancheques. Vraag ze op een makkelijke manier aan via het gratis nummer 0800 30 700.
• Meer info: surf naar vdab.be/loopbaancheques of maak een afspraak bij een erkend loopbaancentrum. Bel gratis naar 0800 30 700 of ga naar je werkwinkel.

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met VDAB